Filosofian praktiikka

Selkeytä ajatuksiasi

Filosofian praktiikka käyttää filosofointia apuna ihmisen elämän rikastuttamisessa ja ymmärryksen laajentamisessa. Suuntauksen juuret ovat antiikin Kreikassa, jossa hedonistisia nautintoja tai akateemisia tavoitteita tärkeämpää oli pyrkimys hyvään elämään. Perimmäinen kysymys kuuluu: Miten minun tulisi elää?

Oletko kiinnostunut filosofisista ryhmäkävelyistä? Ilmoittaudu tiedotuslistalle: info@liikuttavaafilosofiaa.fi

Seniorien filosofiapiiri

Olen vuodesta 2017 vetänyt filosofista keskustelukerhoa Palvelutalo Wilhelmiinassa. Mikäli toiminta kiinnostaa, ole yhteydessä!

SOKRAATTINEN DIALOGI

Sokrates osasi olla sinnikäs kyselijä ja kyseenalaistaja. Sokraattisessa dialogissa on kuitenkin kyse yhdessä ajatusten jakamisesta pienryhmässä ja ymmärryksen laajentamisesta kokemukseen perustuvien esimerkkien avulla. Sokraattinen dialogi on Leonard Nelsonin 1920-luvulla kehittämä filosofisen praktiikan menetelmä. Ryhmästä muodostuu eräänlainen tutkiva yhteisö, joka ohjaajan avulla pyrkii selventämään, mitä valittu aihe, kuten koti, ystävyys, menestys, tasa-arvo, luopuminen, täysillä eläminen jne. oikein tarkoittaa ja mitä se voisi itselle tarkoittaa. Sokraattinen dialogi hyödyntää ihmisten arkikokemuksia. Se ei edellytä filosofisten teorioiden tuntemusta, eikä keskustelussa viitata filosofeihin. Sokraattiset dialogit kestävät yleensä useamman tunnin, päivän, jopa viikonlopun. Niitä järjestää muun muassa Kriittinen korkeakoulu.

Liikuttavaafilosofiaa järjestää kiinnostuksen mukaan sokraattista dialogia hyödyntäviä kävelyitä. Ryhmäkävely sopii hyvin myös osaksi yrityksen virkityspäivää!

VASTAANOTTOTOIMINTA

En toistaiseksi pidä praktiikan vastaanottoa. Jos haluaisit keskustella jostakin aiheesta syvällisesti filosofin kanssa, suosittelen lämpimästi kokeneita filosofian praktikkoja, kuten Elli Arivaara-Ebbe tai Pia Houni: filosofit.fi tai Aliisa Nummelaa, Samuel Salovuorta tai Kirsti Tanskasta Helsingissä tai Tapio Mattilaa Turussa.

Filosofisen praktiikan uranuurtajia ovat Gerd AchenbachOscar Brenifier, Ran Lahav, Lou Marinoff ja Suomessa Antti S. Mattila

03