Onko joulupukki olemassa?

December 18, 2016

 

Onko joulupukki olemassa? Keskustelu käy vilkkaana siitä, mitä lapsille pitäisi kertoa.

 

Filosofi tutkii olemassa oloa eri tasoilla. Meillä on maailmassa aisten havaittavia materiaalisen maailman olioita (asioita) ja henkisen ideamaailman olioita. Jos ja kun lähes kaikki ihmisen solut uusiutuvat parissa vuodessa ja materiaalinen perusta vaihtuu, onko kyseessä aina sama ihminen? Jos Linnanmäen vuoristorataa korjataan lauta laudalta, missä vaiheessa kyseinen rata ei ole enää se Linnanmäen vuoristorata?

 

Metafysiikassa puhutaan konventionaalisista olioista. Ideamaailman oliolla on tietyt piirteet, ehkä konteksti tai paikka, jossa se hahmottuu. Se on olemassa vaikka materiaalinen perusta vaihtuisi. Eikö joulupukkikin ole tällä tavoin olemassa? 

 

Antiikissa Aristoteles sanoi, että emme voi kuvitella mitään, mille ei ole todellisuuden materiaalisessa maailmassa vastaavuutta. Esimerkiksi kentaurin kuva voi syntyä mieleemme vain koska yhdistämme hevosen ja ihmisen ideat. Miten joulupukin kuva syntyy? Voimmeko ajatella jotakin sellaista minkä osille ei ole vastaavuutta aistitussa todellisuudessa? Mistä nuo ideat syntyisivät? 

 

MIELIKUVITUKSELLISTA JOULUN AIKAA! :-) 
Kuva: Santaclaustelevision.com

Please reload

Viimeisimmät merkinnät
RSS Feed
Please reload

Arkisto
Please reload

Etsi asiasanoilla
Please reload

  © 2016 Liikuttavaa filosofiaa

  • YouTube Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon