Onko joulupukki olemassa?


Joulupukki

Onko joulupukki olemassa? Keskustelu käy vilkkaana siitä, mitä lapsille pitäisi kertoa.

Filosofi tutkii olemassa oloa eri tasoilla. Meillä on maailmassa aisten havaittavia materiaalisen maailman olioita (asioita) ja henkisen ideamaailman olioita. Jos ja kun lähes kaikki ihmisen solut uusiutuvat parissa vuodessa ja materiaalinen perusta vaihtuu, onko kyseessä aina sama ihminen? Jos Linnanmäen vuoristorataa korjataan lauta laudalta, missä vaiheessa kyseinen rata ei ole enää se Linnanmäen vuoristorata?

Metafysiikassa puhutaan konventionaalisista olioista. Ideamaailman oliolla on tietyt piirteet, ehkä konteksti tai paikka, jossa se hahmottuu. Se on olemassa vaikka materiaalinen perusta vaihtuisi. Eikö joulupukkikin ole tällä tavoin olemassa?

Antiikissa Aristoteles sanoi, että emme voi kuvitella mitään, mille ei ole todellisuuden materiaalisessa maailmassa vastaavuutta. Esimerkiksi kentaurin kuva voi syntyä mieleemme vain koska yhdistämme hevosen ja ihmisen ideat. Miten joulupukin kuva syntyy? Voimmeko ajatella jotakin sellaista minkä osille ei ole vastaavuutta aistitussa todellisuudessa? Mistä nuo ideat syntyisivät?

MIELIKUVITUKSELLISTA JOULUN AIKAA! :-) Kuva: Santaclaustelevision.com


Viimeisimmät merkinnät
RSS Feed
Arkisto
Etsi asiasanoilla
No tags yet.