Kiehtovaa populäärifilosofiaa: Imaisevia kulttuurivinkkejä syksyyn

Älä anna pimeyden tai sateen masentaa, vaan lähde etsimään hengenravintoa. Nyt syksyllä on tarjolla paljon hyvää koettavaa: näyttelyjä, näytelmiä, elokuvia, kirjoja ja kuunnelmia! Sitä paitsi kevyt sade tuntuu iholla kivalta, pimeys luo levon ilmapiiriä ja sateenropina kutsuu käpertymään viltin alle lukemaan.

Pixabay

Kuumottavia kirjoja

Ihmisen kehitystä poikkitieteellisesti käsittelevällä Sapiens-tietokirjallaan maailmanmaineeseen ponnahtanut Yuval Noel Hararin uutuus Homo Deus käsittelee ihmislajin tulevaisuutta. Harari kirjoittaa yhtä vetävästi kuin Sapiensissakin, mutkia oikoen mutta virkistävän rohkeasti ja selkeästi visioiden.

Tommi Uschanovin esseekokoelma Sininen tango (Teos) käsittelee musiikkia, elokuvaa, kaunokirjallisuutta, valokuvaa sekä näiden kulttuurin lajien kuluttamisen ja harrastamisen historiaa. Osa esseistä sivuaa myös historian ja filosofian kysymyksiä, erityisesti Ludwig Wittgensteinin ja Frank Cioffin filosofiaa.

Kiehtovia kuunnelmia

Kaapattu mieli on tarina miehestä, jonka persoonallisuus alkaa äkisti muuttua. Käy ilmi, että hänen mieleensä on murtauduttu, se on kaapattu ja kaappariksi paljastuu miehen entinen vaimo. Yle Kuunnelmat 16.10. alkaen.

Ylen sivuilla on myös kiinnostava uusi kooste kuunnelmia radiodraaman arkistoista: Tarjolla on Philip K. Dickin, Mark Twainin, Stanislaw Lemin, William Gibsonin ja Arthur C. Clarkin teoksiin pohjautuvia kuunnelmia.

Ruudun imua

Amanda Kernellin Saamelaisveri saa pohtimaan etiikkaa ja oikeudenmukaisuuskysymyksiä. Tätä en ole itse vielä nähnyt, mutta olen kuullut sen olevan loistava ja hyvin koskettava. Päähenkilö Elle Marja unelmoi elämästä toisaalla, "kaukana kyläläisten piikittelystä ja halveksunnasta ja koulun rautaisesta kurista ja saamenpukupakosta. Tilanne kärjistyy koululla pidettävien rotubiologisten tutkimusten myötä ja Elle Marja päättää jättää kaiken ja sulautua kantaväestöön." Finnkino.

Samaistumista ja eettisiä ja yhteiskuntafilosofisia pohdintoja virittää myös Tokasikajuttu. Dokumentti on jatkoa Kovasikajutulle ja seuraa kehitysvammaisten punkyhtyettä Pertti Kurikan Nimipäiviä: iloja, suruja ja aitoa välittömyyttä.

Syksyn odotettu elokuva on tietysti Denis Villeneuven ohjaaman Blade Runner 2049 –elokuvan uusi versio (Finnkino).

Wille Hyvösen uusi dokumentti Tuntematon kyseenalaistaa sukupuoli-identiteettiä: http://hyvonen.net

Ihmisyyden ja teknologian pohdintaan ravistelevan Black Mirror –kulttisarjan kolmas tuotantokausi aukeaa Netflixissä 21.10.

Muuta hurmaavaa

Ryhmäteatterin syksyn kohokohta on Franz Kafkan Muodonmuutos, jonka pääroolissa näyttelee ikimahtava Vesa Vierikko. Helsingissä, ensi-ilta 17.11.

Didrichenin taidemuseossa on esillä Osmo Rauhalan juhlanäyttely Peilitesti, jossa taiteilija herättelee rausku- ja kalmarikuvien avulla pohtimaan tietoisuutta.

Kansallisteatterissa pyörii vielä Miika Nousiaisen Juurihoito-romaanista tehty saman niminen näytelmä. Se saa pohtimaan erilailla ajattelevien kohtaamista ja vuoropuhelua. Näytelmä on minusta hieman liian pitkä, mutta sisältää nasevaa sanailua ja virkistäviä musiikkikohtauksia.

Kiasman Ars Fennica -näyttelyssä pohditaan kuolemaa. Camilla Vuorenmaan puulle kaivertamat ja sitten maalaaman reliefit vaikuttavat todella taidokkailta. www.arsfennica.fi/camilla-vuorenmaa/

#kulttuuri #Menot #Harari #Saamelaisveri #PerttiKurikanNimipäivät #Uschanov #Juurihoito #OsmoRauhala #BladeRunner #MiikaNousiainen #Kafka #Muodonmuutos

Viimeisimmät merkinnät
RSS Feed
Arkisto
Etsi asiasanoilla
No tags yet.