A Star is Born vaikuttaa vahvasti tunteisiin ja saa pohtimaan elämäntaitoa


A star is born on riipaisevan kaunis kuvaus ihmiselämän syvistä vesistä. Se on musiikin voimistama tunnematka ja kertomus oman kodin, rakkauden, mielenrauhan ja elämäntavan etsimisestä.

Säveltäjä Richard Wagner ja nuori Friedrich Nietzsche olivat kiinnostuneita taide-elämyksen kuten klassisen konsertin yhteisöllisestä kokemuksesta. Se voisi parhaimmillaan vaikuttaa kokijoihin niin voimakkaasti, että nämä poistuisivat salista muuttuneina ihmisinä.

A Star is Born -elokuvassa ei ole kyse tunteisiin jyristävästä oopperasta, mutta jostakin syystä se toi mieleeni tämän anekdootin ja Ring-sarjan Jumalten tuhon.

Tragediassa päihdeongelman ja isäsuhteen kanssa kipuileva rocktähti Jackson Maine (Bradley Cooper) löytää ja rakastuu uransa alkumetreillä kamppailevaan artistiin Allyyn (Lady Gaga).

Onnen tunteeseen ei voi jäädä, sillä suhde joutuu pian alttiiksi erilaisille ulkoisille ja sisäisille voimille.

Elokuva antaa tilaa musiikille ja vie katsojan paikoin kuin konserttiin sekä tunnematkalle myös omaan sisimpään.

Onko meillä vapaata tahtoa?

Tyhjyyden tunne, irrallisuus ja kaipuu ovat osa tarinaa. Jokainen meistä haluaisi löytää oman paikkansa maailmassa, tuntea hyväksyntää ja kokea että hyödyntää potentiaansa.

Elokuva kertoo oman elämänpolun etsimisestä, sattuman (tai johdatuksen) vaikutuksesta elämän kulkuun ja ennen kaikkea vapaasta tahdosta: siitä, miten eletty elämä, omat sisäiset tekijät kuten häpeä ja temperamentti sekä unelmat, arvot ja velvollisuudet määrittävät, missä vapauden rajat lopulta kulkevat.

Joskus elämä vain menee päin seiniä koska aitoja valintoja ei ole edes mahdollista tehdä. Ja joskus se yllättää ja huumaa. Eikä koskaan voi tietää, onko se mitä haluaa, todella sitä mitä haluaa.

Tässä kappaleessa juonipaljastuksia:

Ally nousee Jasonin avulla tähdeksi. Popmaailma tuo mukanaan pinnallisuutta, johon puoliso ei osaa suhtautua. Molemmille kun musiikissa on pohjimmiltaan kyse rehellisyydestä omalle tekemiselle ja sille sanomalle, jonka saa yleisölleen kertoa.

Jackson Maine kipuilee suhteessa veljeensä (karismaattinen Sam Elliot) oppii käsittelemään tunteitaan mutta ei opi rakastamaan ja arvostamaan itseään. Voiko silloin rakastaa toista?

Monilahjakkuuksia Italiasta

Bradley ja Stephanie (Gaga) ovat kaksi italianamerikkalaista monilahjakkuutta. Heillä on varmaankin ymmärrystä ulkopuolisuuden tunteille.

Lady Gaga näyttelee mielestäni loistavasti tunteita ja tilanteita ilmentäen. Hänen meikittömissä kasvoissaan on jotakin herkkää ja tarinaan sopivaa. Bradley Cooperin ohjauksensa ja näyttelijätyössä alas päin luisuvana miehenä on vetovoimaista taikaa. Bradley Cooper myös laulaa elokuvassa itse ja on yksi tarinan käsikirjoittajista.

Elokuvan rytmitys ja leikkaus ovat taidetta: välillä katsoja saa pysähtyä kuuntelemaan musiikkiesitystä ja välillä taas edetään nopeammin. Lähelle kasvoihin liikkuva kamera korostaa sisäisen elämän merkitystä.

Elokuvan innoittamia elämänohjeita:

  • Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka ovat kiinnostuneita sinusta ja välittävät.

  • Keskustele ja pohdi asioita, älä kuuntele elämä kantaa –fraaseja.

  • Unelmoi. Jos unelmasi toteutuu, nauti hetkistä. Kun unelmasi arkipäiväistyy, pyri löytämään tekemisellesi merkitys. Jos unelmasi kääntyy peilikuvakseen, tunnista se, hyväksy se ja tee tarvittavat johtopäätökset.

  • Uskalla välillä heittäytyä: junaan on noustava kun se menee ohi. Toisaalta määränpäästä ei ole välttämättä kunnon tietoa.

  • Elämässä joihinkin asioihin voi suhtautua selkeästi ja oleelliseen keskittyen, toiset asiat taas vaativat mietiskelyä ja pallottelua fiksujen ihmisten kanssa. Kolmansiin voi suhtautua tunteella, nauttia siitä ja antaa mennä. Oleellista on erottaa millaisesta asiasta on kyse.

  • Joskus asiat elämässä ovat traagisia, eikä sille voi mitään. Jos joku väittää että jollakin mullistavalla ohjeella voit selvittää kaikki ongelmasi, älä usko häntä.

#AStarisBorn #LadyGaga #BradleyCooper #Elokuvat #Elämäntaito #Vapaatahto #Determinismi

Viimeisimmät merkinnät
RSS Feed
Arkisto
Etsi asiasanoilla
No tags yet.